رسالت گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در زمینه ارگونومی:
رشته ارگونومی به عنوان یک شاخهی علمی مستقل مطرح است که بر روی ماهیت اثرات متقابل انسان و مصنوعات بشری تمرکز دارد و مجموعهای از علوم فنی، مهندسی، طراحی، تکنولوژی و مدیریت را درقالب سیستمهای قابل سازگاری با انسان مطرح میکند که شامل مجموعهای از محصولات طبیعی و مصنوعی، فرآیندها و محیط زندگی میشود.
گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار در نظر دارد دانش آموختگانی در مقطع کارشناسی ارشد رشته ارگونومی تربیت کند که بتوانند با مطالعه کار و در ارتباط با محیط کار و کارکنان پرداخته و با بررسی محل کار، ابزار، وسایل و شیوه انجام کار را به گونه ای طراحی و ارتقا بخشند تا از بروز مسایل و مشکلات و آسیب های مربوط به سلامت پیشگیری شود و کارایی و بهره وری و کیفیت را افزایش دهند.
با توجه به پتانسیل دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشکده بهداشت و گروه مهندسی بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، چه از نظر نیروی انسانی متخصص و کارآمد و چه از جنبه امکانات و تجهیزات، حرکت در مسیر دانشگاههای نسل سوم و چهارم از طریق آموزش و پژوهش جامعه نگر، کارآفرین و فناورانه و منطبق با نیاز و جایگاه منطقه ای و بین المللی کشور از راهبردهای اساسی این گروه می باشد.
دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد ارگونومی به مطالعه و بررسی محیط کار و کارکنان می پردازد تا با طراحی مناسب ابزار، وسایل و شیوه انجام کار از بروز مسائل و مشکلات و آسیب های مربوط به سلامت پیش گیری شود و کارآیی و بهره وری و کیفیت افزایش یابد. هدف این رشته تربیت متخصصانی است که بتوانند آموخته های خود را در کلیه محیط های کاری و محیط زندگی به کار ببرند و با بررسی محیط کار و کارکنان، به طراحی و ارتقای ابزار، وسایل و شیوه انجام کار بپردازند. همچنین باید بتوانند به عنوان پژوهشگر در مشکل یابی، ایده یابی، ایده پردازی و طراحی، اجرا و ارزشیابی پروژه های تحقیقاتی جهت حل مشکلات ارگونومی کار و کارکنان و ارگونومی محصولات تولیدی، آموزش کارکنان و کارگران در جهت تفهیم مفهوم ارگونومی، نقش مثبت و سازنده داشته باشند. در پایان دوره کارشناسی ارشد، دانش آموخته ارگونومی قادر خواهد بود:
· از نظر آموزشی بعنوان عضو هیات علمی در آموزش این رشته در دانشگاهها، مراکز آموزش عالی و آموزش عمومی مشغول بکار شود
· از نظر پژوهشی بعنوان دستیار پژوهشی در پروژه های تحقیقاتی فعالیت نماید
· از نظر خدماتی در مراکز صنعتی، کارخانجات، سازمانها و محیط زندگی بعنوان نیروی متخصص آموزش دیده در راستای طراحی کار، طراحی وسائل زندگی، طراحی ایستگاه کار و ارتقاء ایمنی و سلامتی منابع انسانی انجام وظیفه نماید
نقش ها و وظایف دانش آموختگان کارشناسی ارشد ارگونومی
· دانش آموختگان این رشته، در نقش های آموزشی، پژوهشی- طراحی و تولیدی، مشاوره ای- پیشگیری و مدیریتی وظایف خود را در جامعه به انجام می رسانند.
وظایف حرفه ای در نقش آموزشی
· مشارکت در تدریس واحدهای درسی مهندسی فاکتورهای انسانی در مقطع کارشناسی رشته های مرتبط مانند بهداشت حرفه ای، طراحی صنعتی، مهندسی صنایع، مدیریت صنعتی و غیره.
· مشارکت در برگزاری کارگاههای آموزشی و دوره های کوتاه مدت در کلیه مراکز خدماتی، تولیدی و اداری.
وظایف حرفه ای در نقش پژوهشی- طراحی و تولیدی
· طراحی، اجرا و ارزشیابی طرح های تحقیقاتی مرتبط با ارگونومی
· مشارکت در تدوین استانداردهای ارگونومی
· همکاری در تدوین استانداردهای ارگونومیک
وظایف حرفه ای در نقش مشاوره ای- پیشگیری
· مشاوره ها با هدف پیشگیری و ارتقای سلامت، کارآیی و بهره وری، به مراکز تولیدی، خدماتی و اداری و مسئولین سلامت، در حوزه های زیر ارئه می شوند:
· بهینه سازی کار و شرایط انجام کار
· ارزیابی ارگونومیکی و ارتقای کیفیت محصولات تولیدی
· شناسایی، ارزیابی و پیشگیری از بروز خطاهای انسانی در مراکز تولیدی، خدماتی و اداری
· ارزیابی ریسک های ارگونومی جهت پیشگیری از سوانح و حوادث شغلی
وظایف حرفه ای در نقش مدیریتی
· مشارکت در مدیریت سازمانی با رویکرد انسان محور از طریق تغییرات ارگونومیک در فرآیند کار، ساعات کار و استراحت، نوبت کاری و چرخش شغلی.
توانمندی های مورد انتظار برای دانش آموختگان کارشناسی ارشد ارگونومی عبارتند از:
· مهارت های ارتباطی
· تعامل بین بخشی
· آموزش
· پژوهش
· تفکر عادلانه
· نگارش مقالات علمی
· مهارت های حل مسئله
· خود ارتقایی مستمر
· درخواست و ارائه مشاوره
· تفسیر آزمون های فیزیولوژیک و بایو مکانیک مرتبط
· کار در محیط های حرفه ای
· مهارت های مدیریت شامل: ارزیابی و شناسایی مشکلات ارگونومیکی، تحلیل داده ها، تصمیم گیری مبتنی بر شواهد، برنامه ریزی، سازماندهی، پایش و نظارت، کنترل کیفی و ارزشیابی در زمینه ارگونومی
· سالم سازی فیزیکی و روانی محیط کار
· استفاده از وسایل تخصصی و کالیبراسیون آن
· آنتروپومتری
· تجزیه و تحلیل ارگونومیک مشاغل
· تحلیل ارگونومیک محیط های کاری
· طراحی ایستگاه های کاری در مشاغل تولیدی، خدماتی و اداری
· تحلیل و طراحی بیومکانیکی ابزارهای کاری
· آشنایی با اندازه گیری روشنایی، صدا، امواج، پرتوها، دما و رطوبت
· ارزیابی عوامل خطر و خطاهای انسانی در محیط های کاری